Gå till huvudinnehållet
Gå till huvudmenyn
  • Start
  • Sök
In English
  • Press
  • Ledamotsrummet

Akademien

  • IVAs ledamöter
  • Akademiens avdelningar
  • IVAs Näringslivsråd
  • IVAs Studentråd
  • Styrning och ledning
  • Internationella relationer
  • IVAs historia

Fokusområden

  • Digitalisering
  • Energi & resurser
  • Entreprenörskap
  • Forskning & innovation
  • Kompetensförsörjning
  • Samhällsbyggnad

Det IVA gör

  • Evenemang
  • Projekt och program
  • Rapporter
  • Remissvar
  • Utmärkelser
  • Verksamhetsberättelser

74 sökträffar

Filtrera

Fokusområden (IVA)

Innehållstyper (IVA)

Sortering:

Search results updated results with filter x x

Effekter av att medverka på IVAs 100-lista

På IVAs årliga 100-lista presenteras ett noggrant urval av de mest aktuella och lovande forskningsprojekten vid svenska lärosäten som kan komma samhället till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagare har intresse av ökade kontakter med näringsliv och organisationer för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. Att ta del av 100-listan och kringliggande aktiviteter har stort värde för näringsliv och organisationer - det vittnar många om.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 11 september 2024Senast uppdaterat: 15 oktober 2024

Effekter av att medverka på IVAs 100-lista

Varje år väljer IVA ut de mest aktuella och lovande forskningsprojekten vid svenska lärosäten som kan komma samhället till nytta. På de fem 100-listor som hittills presenterats har 366 forskningsprojekt från 27 universitet och högskolor deltagit. Uppföljningarna visar att majoriteten är mycket nöjda med sitt deltagande på listan: nio av tio rekommenderar andra att ansöka. Ta del av de effekter forskarna upplever att IVAs 100-lista gett dem här.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 11 september 2024Senast uppdaterat: 11 september 2024

Svenska innovationer i rampljuset på R2B Summit

Årets upplaga av IVAs R2B Summit lockade ett stort antal representanter från företag, organisationer, investerare och innovationsstödjande verksamheter att ta del av 100 högaktuella forskningsprojekt med potential att skapa nytta och förbättra världen.

Forskning & innovation
Entreprenörskap
Artikel
Publicerat: 07 februari 2025Senast uppdaterat: 07 februari 2025

Mäter effekterna av kemikalie-cocktail i dricksvatten

Tiotusentals kemiska ämnen kan leta sig in i vårt dricksvatten. Med en ny analysmetod, utvecklad på Sveriges lantbruksuniversitet, kan den samlade toxiska effekten av både kända och okända ämnen mätas. Nu utvecklas tekniken vidare i företaget BioCell Analytica som fanns med på IVAs 100-lista 2022.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 28 november 2024Senast uppdaterat: 28 november 2024

IVAs 100-lista 2024: 103 lovande forskningsprojekt

Ett enkelt hårtest för att tidigt upptäcka cancer, nyttig ersättare till socker och ett snabbtest för tuberkulos. Det är några av de forskningsprojekt som är utvalda till årets 100-lista med fokus på innovation genom tvärvetenskap, som tas fram av IVA. Alla forskningsprojekt bedöms ha stor potential att komma till nytta i samhället.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 12 november 2024Senast uppdaterat: 12 november 2024
person korsar laserstrålar mot himmel

Minskar förpackningars klimatavtryck

Med rätt förpackning kan företag spara både pengar och minska sina koldioxidutsläpp. Forskare vid Lunds universitet har utvecklat ett webbaserat verktyg för att optimera förpackningar och minska deras klimatavtryck. IVAs 100-lista och inkubatorprogrammet REACH har gett skjuts på vägen.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 24 oktober 2024Senast uppdaterat: 24 oktober 2024
kasserade förpackningar av olika utseende

Debatt: Stärk Europas konkurrenskraft

I dag presenteras en rapport med rekommendationer för EU:s nuvarande och kommande ramprogram för forskning och innovation. Detta program, som omfattar över 100 miljarder euro under en sjuårsperiod, är världens största sammanhållna instrument för forskning och innovation, skriver Sylvia Schwaag Serger, professor och vd IVA och Antti Vasara, vd VTT, Finlands teknologiska forskningscentral på Di Debatt.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 16 oktober 2024Senast uppdaterat: 16 oktober 2024
porträtt

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2024: Grundforskning med stor betydelse för diagnostik av sällsynta ärftliga sjukdomar

IVA-ledamot Anna Wedell, professor vid Karolinska Institutet och ledamot i Nobelkommittén som utser pristagarna kommenterar upptäckten bakom årets Nobelpris.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 08 oktober 2024Senast uppdaterat: 08 oktober 2024

Reseach2Business – en katalysator för innovation

Med en fot i varje läger vill Susanne Norgren bygga broar mellan industri och akademi. Sedan 2023 bidrar hon med sin erfarenhet av både forskning och produktutveckling i IVAs projekt Research2Business som hon ser som en katalysator för innovation.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 30 september 2024Senast uppdaterat: 30 september 2024

Vill skapa större värde av avfallet

Runt om i Sverige finns hundratals kraftvärmeverk som producerar el och fjärrvärme av avfall och biomassa. Tänk om de samtidigt kunde tillverka annat som samhället behöver, som olika biobränslen, biokol och värdefulla kemikalier? Att förvandla landets större kraftvärmeanläggningar till bioraffinaderier som gör mer än el och värme är målet för Bioshare i Karlstad, som var med på IVAs 100-lista 2020.

Entreprenörskap
Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 02 september 2024Senast uppdaterat: 02 september 2024

IVAs 100-lista har unik plats i innovationssystemet

Som ny medlem i Research2Business styrgrupp hoppas Linköpingsprofessorn Fredrik Gustafsson kunna bidra till IVAs arbete med att nyttiggöra forskning. Han har själv lång erfarenhet som både forskare och entreprenör och menar att IVAs 100-lista har en unik plats i innovationssystemet.

Entreprenörskap
Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 20 juni 2024Senast uppdaterat: 26 juni 2024

Analys av hjärnvågor ger säkrare arbetsplatser

Mahdi Davari tog steget från forskning till företag. Nu söker InnoBrain riskkapital för att minska risker i industrin med hjälp av automatisk analys av hjärnvågor. Målet är att rädda liv.

Entreprenörskap
Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 24 juni 2024Senast uppdaterat: 24 juni 2024

Sverige kan bli nästa Silicon Valley

Det menar innovationspionjären Tom Söderström som precis besökt hemlandet Sverige. Med sin bakgrund som innovationschef på NASA har han skapat sig ett rykte om att vara en av världens främsta på att driva disruptiva innovationsprocesser. Under ett frukostmöte med IVAs Näringslivsråd delade han med sig av sina bästa tips, också på hur Sverige kan bli nästa Silicon Valley.

Forskning & innovation
Entreprenörskap
Artikel
Publicerat: 07 juni 2024Senast uppdaterat: 07 juni 2024

Utlysning IVAs 100-lista 2024

Forskning ska komma näringslivet och samhället till nytta. Det är bakgrunden till IVAs 100-lista som lyfter fram aktuella och lovande forskningsprojekt. Nu söker vi kandidater till 2024 års 100-lista, den sjätte i ordningen. Temat är innovation genom tvärvetenskap.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 16 maj 2024Senast uppdaterat: 16 maj 2024

Debatt: Halvledare styr framtiden – och staten måste gå före

Pandemin visade hur beroende vi är av små, men avgörande komponenter – halvledare. Sverige måste vara med i EU:s storsatsning på om­rådet, och har alla förutsättningar att skaffa sig en framträdande roll. Men det krävs både politiskt mod och ekonomiska resurser från rege­ringen, ­skriver åtta ledamöter av IVA på DN Debatt.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 07 maj 2024Senast uppdaterat: 07 maj 2024
Datachip

Omtvistad teknik i fokus på klimatmötet i Dubai

Klimatmötet COP28 i Dubai är över och en ny klimatöverenskommelse har undertecknats av nästan 200 länder. I avtalet öppnas för fortsatt utvinning och användning av fossila bränslen, förutsatt att man satsar på teknik för att fånga in koldioxidutsläppen. Ett steg framåt, men långt ifrån en lösning på alla problem. Det säger Johan Kuylenstierna, IVA-ledamot och generaldirektör på forskningsrådet Formas.

Energi & resurser
Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 15 december 2023Senast uppdaterat: 15 december 2023

IVA kommenterar Ekonomipriset

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2023 tilldelas Claudia Golding, Harvard University, Cambridge ”för att ha förbättrat vår förståelse av kvinnors arbetsmarknadsutfall”. Här kommenterar Anna Dreber, IVA-ledamot i avdelning Ekonomi och professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm priset och pristagaren.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 09 oktober 2023Senast uppdaterat: 09 oktober 2023

IVA kommenterar Nobelpriset i Kemi

Nobelpriset i kemi 2023 tilldelas Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus och Alexei I. Ekimov. Här kommenterar kemiprofessor och IVA-ledamot Ulf Ellervik priset ”för upptäckt och syntes av kvantprickar” - nanopartiklar som är så små att storleken styr deras egenskaper.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 04 oktober 2023Senast uppdaterat: 04 oktober 2023

IVA kommenterar Nobelpriset i fysik

Årets nobelpris i fysik tilldelas IVA-ledamot Anne L'Huillier, Pierre Agostini och Ferenc Krausz. Här kommenterar IVA-ledamot Fredrik Laurell betydelsen av priset för "för experimentella metoder som genererar attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia”. Fredrik Laurell är professor i fysik vid KTH, och IVA-ledamot i samma avdelning som Anne L'Huillier.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 03 oktober 2023Senast uppdaterat: 03 oktober 2023

Anders Ynnerman och Jonas Unger tilldelas Chester Carlsons forskningspris

Forskarna Anders Ynnerman och Jonas Unger, tilldelas Chester Carlsons forskningspris på 50 000 kronor vardera, för sin forskning inom visualisering och datorgrafik. Priset har delats ut sedan 1985 och ska främja den vetenskapliga forskningen inom området informationsvetenskap.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 29 augusti 2023Senast uppdaterat: 29 augusti 2023
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  • Om IVA
  • Kontakt
  • Press
  • Karriär
  • IVA Konferenscenter
© 2024 Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)