Gå till huvudinnehållet
Gå till huvudmenyn
  • Start
  • Sök
In English
  • Press
  • Ledamotsrummet

Akademien

  • IVAs ledamöter
  • Akademiens avdelningar
  • IVAs Näringslivsråd
  • IVAs Studentråd
  • Styrning och ledning
  • Internationella relationer
  • IVAs historia

Fokusområden

  • Digitalisering
  • Energi & resurser
  • Entreprenörskap
  • Forskning & innovation
  • Kompetensförsörjning
  • Samhällsbyggnad

Det IVA gör

  • Evenemang
  • Projekt och program
  • Rapporter
  • Remissvar
  • Utmärkelser
  • Verksamhetsberättelser

74 sökträffar

Filtrera

Fokusområden (IVA)

Innehållstyper (IVA)

Sortering:

Search results updated results with filter x x

Effekter av att medverka på IVAs 100-lista

Varje år väljer IVA ut de mest aktuella och lovande forskningsprojekten vid svenska lärosäten som kan komma samhället till nytta. På de fem 100-listor som hittills presenterats har 366 forskningsprojekt från 27 universitet och högskolor deltagit. Uppföljningarna visar att majoriteten är mycket nöjda med sitt deltagande på listan: nio av tio rekommenderar andra att ansöka. Ta del av de effekter forskarna upplever att IVAs 100-lista gett dem här.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 11 september 2024Senast uppdaterat: 11 september 2024

Effekter av att medverka på IVAs 100-lista

På IVAs årliga 100-lista presenteras ett noggrant urval av de mest aktuella och lovande forskningsprojekten vid svenska lärosäten som kan komma samhället till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagare har intresse av ökade kontakter med näringsliv och organisationer för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. Att ta del av 100-listan och kringliggande aktiviteter har stort värde för näringsliv och organisationer - det vittnar många om.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 11 september 2024Senast uppdaterat: 15 oktober 2024

Mäter effekterna av kemikalie-cocktail i dricksvatten

Tiotusentals kemiska ämnen kan leta sig in i vårt dricksvatten. Med en ny analysmetod, utvecklad på Sveriges lantbruksuniversitet, kan den samlade toxiska effekten av både kända och okända ämnen mätas. Nu utvecklas tekniken vidare i företaget BioCell Analytica som fanns med på IVAs 100-lista 2022.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 28 november 2024Senast uppdaterat: 28 november 2024

Reseach2Business – en katalysator för innovation

Med en fot i varje läger vill Susanne Norgren bygga broar mellan industri och akademi. Sedan 2023 bidrar hon med sin erfarenhet av både forskning och produktutveckling i IVAs projekt Research2Business som hon ser som en katalysator för innovation.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 30 september 2024Senast uppdaterat: 30 september 2024

Debatt: Stärk Europas konkurrenskraft

I dag presenteras en rapport med rekommendationer för EU:s nuvarande och kommande ramprogram för forskning och innovation. Detta program, som omfattar över 100 miljarder euro under en sjuårsperiod, är världens största sammanhållna instrument för forskning och innovation, skriver Sylvia Schwaag Serger, professor och vd IVA och Antti Vasara, vd VTT, Finlands teknologiska forskningscentral på Di Debatt.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 16 oktober 2024Senast uppdaterat: 16 oktober 2024
porträtt

100-listan och REACH gav mig nycklarna till kommersialisering

Den 10 maj presenteras IVAs femte 100-lista, som ska underlätta för forskare och företag att hitta varandra för att skapa innovation och nya affärsmöjligheter. Här berättar två av forskarna som varit med på tidigare listor och genom det fått delta i Vinnovas inkubatorprogram REACH i Silicon Valley om värdet av 100-listan.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 08 maj 2023Senast uppdaterat: 05 maj 2023

Rekordmånga forskningsprojekt från IVAs 100-lista utvalda till Silicon Valley

Antalet forskningsprojekt från IVAs 100-listor som är utvalda för Vinnovas exklusiva inkubatorprogram REACH i Silicon Valley har fördubblats jämfört med förra året. Projekten innehåller alla tekniska lösningar med stor potential att kommersialiseras och komma till nytta.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 28 september 2022Senast uppdaterat: 13 mars 2023

Återvunnen bomull hållbar råvara i nya kläder

Snabbväxande Renewcell, ett av forskningsprojekten på IVAs 100-lista 2020, förser klädindustrin med hållbar råvara tillverkad av utsliten bomull. Tekniken är patenterad och bolaget nyligen noterat på börsen.

Forskning & innovation
Entreprenörskap
Artikel
Publicerat: 16 december 2020Senast uppdaterat: 13 mars 2023
Porträtt Tahani Kaldéus

AI-baserad riskanalys väg mot hållbart samhälle

Skillnaden är hårfin mellan skadligt och tolerabelt för människor och miljö. Kunskap parad med AI och maskininlärning ger moderna och bättre analyser av risker. Möt Per-Erik Olsson, professor vid Örebro universitet och grundare till Bioimpakt som var ett av forskningsprojekten på IVAs 100-lista 2020.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 14 januari 2021Senast uppdaterat: 13 mars 2023
Per-Erik på sitt kontor

Mer använd forskning gör samhället robust

Forskning som kommer till nytta kan bidra till bättre beredskap för kriser inom många sektorer i samhället. Det menar Tony Sandberg, som är en av dem som funderat på lämpligt tema för IVAs 100-lista år 2021.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 29 januari 2021Senast uppdaterat: 13 mars 2023

Forskning är en otroligt outnyttjad resurs

Sverige satsar rejält på forskning utan att ta vara på resultaten fullt ut. Universitetens holdingbolag kan förändra läget. Om de får tillräckliga resurser. Det menar Anna Ragén, vd för Örebro universitet Holding AB.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 14 januari 2021Senast uppdaterat: 13 mars 2023

IVAs 100-lista 2024: 103 lovande forskningsprojekt

Ett enkelt hårtest för att tidigt upptäcka cancer, nyttig ersättare till socker och ett snabbtest för tuberkulos. Det är några av de forskningsprojekt som är utvalda till årets 100-lista med fokus på innovation genom tvärvetenskap, som tas fram av IVA. Alla forskningsprojekt bedöms ha stor potential att komma till nytta i samhället.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 12 november 2024Senast uppdaterat: 12 november 2024
person korsar laserstrålar mot himmel

Debatt: Halvledare styr framtiden – och staten måste gå före

Pandemin visade hur beroende vi är av små, men avgörande komponenter – halvledare. Sverige måste vara med i EU:s storsatsning på om­rådet, och har alla förutsättningar att skaffa sig en framträdande roll. Men det krävs både politiskt mod och ekonomiska resurser från rege­ringen, ­skriver åtta ledamöter av IVA på DN Debatt.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 07 maj 2024Senast uppdaterat: 07 maj 2024
Datachip

Namntung urvalskommitté till IVAs 100-lista för hållbar krisberedskap

Ansökan till IVAs tredje 100-lista, som uppmärksammar aktuell forskning med potential att utvecklas till innovationer, affärsutveckling eller annan nytta, är öppen och årets urvalskommitté står redo att ta sig an bidragen. Urvalskommittén består av drygt 40 kvalificerade personer ur IVAs breda nätverk av representanter från akademi, näringsliv och offentlig verksamhet.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 05 mars 2021Senast uppdaterat: 26 april 2023

Namntung urvalskommitté till IVAs 100-lista 2023

Ansökan till IVAs 100-lista, som i år uppmärksammar forskningsprojekt inom klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap är öppen och årets urvalskommitté står redo att ta sig an bidragen. Urvalskommittén består av 46 kvalificerade personer ur IVAs breda nätverk av representanter från akademi, näringsliv och offentlig verksamhet.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 16 februari 2023Senast uppdaterat: 26 april 2023

IVA-lag bidrar till lösning på FNs hållbarhetsmål

Under hösten 2022 deltog IVA i tävlingen Hack for Earth, ett globalt hackathon som syftar till att hitta lösningar på FNs 17 hållbarhetsmål och som utförs med stöd av FN och den svenska paviljongen på Expo2020 i Dubai.

Kompetensförsörjning
Forskning & innovation
Samhällsbyggnad
Artikel
Publicerat: 14 januari 2022Senast uppdaterat: 26 april 2023

Sverige kan bli nästa Silicon Valley

Det menar innovationspionjären Tom Söderström som precis besökt hemlandet Sverige. Med sin bakgrund som innovationschef på NASA har han skapat sig ett rykte om att vara en av världens främsta på att driva disruptiva innovationsprocesser. Under ett frukostmöte med IVAs Näringslivsråd delade han med sig av sina bästa tips, också på hur Sverige kan bli nästa Silicon Valley.

Forskning & innovation
Entreprenörskap
Artikel
Publicerat: 07 juni 2024Senast uppdaterat: 07 juni 2024

IVA delar ut 1,5 miljoner till utlandsstudier

Sju unga forskare och studerande bosatta i Sverige tilldelas stipendier på totalt 1,5 miljoner kronor. Stipendiet ska användas för studier och forskning utomlands. Stipendierna delas ut av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Hans Werthénfonden. Stipendiet är på cirka 100 000–200 000 kronor per person.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 20 juni 2023Senast uppdaterat: 19 juni 2023

Anders Ynnerman och Jonas Unger tilldelas Chester Carlsons forskningspris

Forskarna Anders Ynnerman och Jonas Unger, tilldelas Chester Carlsons forskningspris på 50 000 kronor vardera, för sin forskning inom visualisering och datorgrafik. Priset har delats ut sedan 1985 och ska främja den vetenskapliga forskningen inom området informationsvetenskap.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 29 augusti 2023Senast uppdaterat: 29 augusti 2023

Omtvistad teknik i fokus på klimatmötet i Dubai

Klimatmötet COP28 i Dubai är över och en ny klimatöverenskommelse har undertecknats av nästan 200 länder. I avtalet öppnas för fortsatt utvinning och användning av fossila bränslen, förutsatt att man satsar på teknik för att fånga in koldioxidutsläppen. Ett steg framåt, men långt ifrån en lösning på alla problem. Det säger Johan Kuylenstierna, IVA-ledamot och generaldirektör på forskningsrådet Formas.

Energi & resurser
Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 15 december 2023Senast uppdaterat: 15 december 2023
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  • Om IVA
  • Kontakt
  • Press
  • Karriär
  • IVA Konferenscenter
© 2024 Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)